Maximera sommaren, minimera stressen – och fortsätt utvecklas!

Känner du att det är svårt att stänga av ditt jobb som du faktiskt har betalt att ha semester ifrån, koppla av och få nya krafter inför en höst som är något mer hektisk än en solig semesterdag?

Sommar och sol innebär för många semester. Semester från allt vad “vardag” och jobb innebär, man kanske rent av försöker stänga av och pausa sitt vanliga liv för att verkligen känna att man har just det, semester.

Konsekvensen av detta blir inte allt för sällan en ännu mer hektiskt vardag som man med ångest och stress tvingas uppta när semestern är över, och med tanken av detta liggandes i bakhuvudet under semestern blir det svårare att till fullo koppla av när man ändå tjuvkikar på jobbmailen som bildar en allt större hög i inkorgen. För att inte tala om saker man vet att man borde göra, men finner det mer okej att skjuta på under sommaren även fast det har en deadline.

Likaså finns det motsatsen, Ni som inte vill eller kan ta ledigt under sommaren, kanske blir det då istället för mycket jobb och allt för lite tid till annat som man borde göra under sommaren. Detta kan vara en svår balansgång och speciellt om du har ett eget företag som inte är självgående eller vill imponera på chefen…

Hur många av er känner igen er?

För att diskutera och ge expert-tips kring ämnet har vi med oss Adele Kamel, Adele är en framgångsrik entreprenör med hektiska perioder fyllda med resor i jobbet, föreläsningar och många bollar i luften – trots allt detta är hon den personen jag vet som är bäst på att njuta av livets goda.

 

13900395_10153735488952555_1321891900_n

Har du upplevt några utmaningar med att balansera jobb med fritid?

Absolut, varje dag och hela tiden. Som egen företagare krävs enorm disciplins och prioriteringslista av vad man vill uppnå under dagen och under vilka timmar man ska ägna sig åt detta. Att-göra lista är något jag börjar min morgon med för att avlasta stress under dagen och checkar av den allt eftersom uppgifterna blir klara.

Jag vet att du har mycket jobb, och måste vara tillgänglig ofta, hur balanserar du detta med att ha tid för vänner och familj?

Om man har kollegor är det viktigt att tala om för de när man är “ledig” och gör något annat så att de får lösa det bäst sinsemellan. Är du på längre ledighet, ha ett autosvar där du hänvisar till någon annan som kan hjälpa till när du är borta. På samma sätt är det viktigt att tala om för familjen om man måste vara tillgänglig på telefon eller e-mail om man t.e.x har en deadline eller ett viktigt beslut som ska tas.

För att slippa tiotusentals mail när du är tillbaka från semestern, bestäm en tid, en eller två timmar i veckan där du kan checka av mailen och kolla om något är brådskande, och om du kan, delegera vidare uppgiften.

Hur brukar du lägga upp din dag för att få så mycket som möjligt gjort och samtidigt ha tid för annat?
Att-göra lista i kombination med prioriteringslista. Jag frågar mig alltid samma fråga varje morgon: Vad vill jag uppnå innan dagen är slut? Samma sak, sätter jag mig ner varje söndag och kollar – vad vill jag uppnå innan veckan är slut. Utefter det sätter jag prioriteringar och bockar av det allteftersom.

Jobbar du annorlunda på vinter, höst & vår jämfört med under sommaren?

Tidsmässigt så lägger jag alltid upp det på samma sätt, men man jobbar på olika sätt under olika perioder. Sommar-månaderna är perfekt för att vara ute, träffa nya kontakter och nätverka, för att sedan följa upp på höst/vinter och implementera och mer djupdyka i processer och arbetet framåt.

4 tips

1. Planering är A och O . Planera tid för träning, familj, arbete och till och med hur ofta du ska vara på sociala medier och slö-surfa. Sätt gränser och jobba endast de tiderna du planerar för det. Självklart kan det vara tillfällen då det är akut och mail eller telefonsamtal som måste svaras på.

2. Förbered de du arbetar med, kunder och kollegor på när du jobbar och när du är borta och hur pass tillgänglig du är under ledigheten.

3. Prioritering utefter önskat resultat, deadline och mål.

4. Att-göra lista. Ha inte allt i huvudet och tro att du kommer komma ihåg det. Dels så bidrar det till mer stress och sedan så händer det ofta att något glöms bort. Hur skönt är det inte att checka av en to-do lista? Den största källan till stress är att hålla allting i huvudet.

July 31st, 2016 - by Linnea Theodorsson